Sluiten

Vliegen naar Griekenland

Het vliegtuig is het meest gebruikte transportmiddel om vanuit Nederland naar Griekenland te reizen. De trein zou een groenere vorm van vervoer moeten zijn, maar is in het geval van Griekenland zelden een optie. Het aandeel van mensen dat met de auto naar Griekenland reist, is zeer klein. De afstand tussen Nederland en Griekenland maakt reizen met de auto een langere en minder aantrekkelijke optie dan vliegen, vooral voor gezinnen of reizigers met tijdsbeperkingen. Daar komt bij dat de autoreis vaak een dure optie is. Brandstofkosten, tol en eventueel veerponten kunnen de kosten flink doen opdrijven.

Griekenland behoort tot de top 10 vliegbestemmingen vanuit Nederland. Dankzij duizenden rechtstreekse commerciële vluchten die jaarlijks vanuit Nederland naar Griekenland plaatsvinden, gaan er ieder jaar tussen de 500.000 en 700.000 Nederlanders naar Griekenland op vakantie. Dat gebeurt vooral in het zomerseizoen. Het aandeel rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar Griekenland is zeer onevenredig verdeeld: nog geen vijf procent van deze vluchten wordt in het winterseizoen uitgevoerd. Wie in de winter naar Griekenland wil vliegen, die zal dat in veel gevallen met een overstap moeten doen. Dat geschiedt meestal in Athene.

Vliegduur en -afstand

vliegen naar Griekenland

Je hoeft geen halve dag in het vliegtuig te zitten om naar Griekenland te vliegen. De hemelsbrede afstand vanaf Amsterdam naar Athene bedraagt nog geen 2200 kilometer. De gunstigste vliegroute naar Heraklion Airport op Kreta ligt net onder de 2500 kilometer en wie naar het voor de kust van Turkije aangelegen Rhodos wil vliegen, die moet een afstand van minstens 2550 kilometer overbruggen. Het eiland Corfu ligt het dichtste bij: op ruim 1800 kilometer van Schiphol.

De vliegduur naar Corfu (Luchthaven Korfoe Ioannis Kapodistrias) is met ongeveer 2,5 uur de kortste. De gemiddelde vliegduur voor rechtstreekse vluchten vanuit Nederland, België of de luchthavens net over de grens in Duitsland bedraagt 3 tot 3,5 uur. De terugvlucht duurt door tegenwind op hogere hoogte gemiddeld tien minuten langer.

Populaire vliegvelden

Athene Eleftherios Venizelos International Airport (ATH) is met ruim 25 miljoen passagiers per jaar de drukste luchthaven van Griekenland. Hiermee blijft het de nummer 2 van Griekenland, Thessaloniki Macedonia Airport (SKG), ruim voor.

De top 5 drukste luchthavens op Griekse vakantiebestemmingen is:

[1] Heraklion International Airport (HER) op Kreta

[2] Rhodos Diagoras Airport (RHO) op Rhodos

[3] Chania International Airport (CHQ) op Kreta

[4] Corfu International Airport (CFU) op Corfu

[5] Kos International Airport (KGS) op Kos

Goed te weten: Athene Eleftherios Venizelos International Airport (ATH) is de enige Griekse luchthaven met directe vluchten naar alle continenten.

Luchtvaartmaatschappijen

Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die rechtstreeks vanuit Nederland naar Griekenland vliegen. Het aanbod kan per seizoen verschillen. De meeste vluchten vinden in de zomer plaats.

Transavia is de grootste aanbieder van vluchten vanuit Nederland naar Griekenland. Dat doen ze vanaf Schiphol en regionale luchthavens zoals Eindhoven Airport. Transavia richt zich vooral op de echte vakantiebestemmingen zoals Kreta, Rhodos, Samos, Kos en Zakynthos.

TUI fly is de vliegtuigmaatschappij van touroperator TUI. Zij vliegen hun klanten met eigen vliegtuigen naar Griekse zonbestemmingen zoals Kreta, Kos en Rhodos. Dat doen ze vanuit Schiphol en andere luchthavens zoals Eindhoven Airport.

Onze nationale trots KLM vliegt ook naar Griekenland. Dat doen ze vanuit hun thuisbasis Schiphol Amsterdam Airport. Het aanbod verschilt per jaar en seizoen. Vluchten naar Athene zitten standaard in het aanbod van KLM. Daarnaast vliegen ze vaak ook naar bestemmingen zoals Santorini en Thessaloniki.

Corendon Airlines vliegt naar typische vakantiebestemmingen zoals Kreta, Kos, Zakynthos en Rhodos. Het vluchtschema verschilt per seizoen. Corendon vliegt vanaf Amsterdam Schiphol en Maastricht Aachen Airport.

Prijsvechter easyJet is eveneens actief op vliegroutes tussen Nederland en Griekenland. Zij vliegen vanaf Amsterdam Schiphol Airport naar verschillende Griekse luchthavens.