Sluiten

Vakantie tips voor Griekenland

Gepubliceerd op 10 april 2016 / Geschreven door Patrick van Zundert

De reiziger die van alle markten thuis is, kan zijn hart ophalen tijdens een vakantie Griekenland. Van een strandvakantie aan de Atheense Rivièra vlakbij het legendarische Athene tot een rondreis in de Peloponnesos langs archeologische vindplaatsen als Mycene waar Koning Agamemnon resideerde. Of wordt het eilandhoppen langs de Griekse Cycladen zoals Santorini met zijn fascinerende caldera?

vakantietips voor Griekenland

Van Athena tot Versace

Bent u van alle markten thuis en wilt u bijvoorbeeld strand en cultuur combineren? Dan is Griekenland ‘the place to be’. Zelfs in het boegbeeld van dit Zuid-Europese land, de hoofdstad Athene, kunt u van een zonvakantie genieten aan de Atheense Rivièra.
Met beroemde inwoners als Pericles en ‘philhellenen’ als de Romeinse keizer Hadrianus is het niet zo verwonderlijk dat deze metropool wemelt van de bezienswaardigheden. De bekendste inwoner van deze stad was de godin Athena en zij resideerde op de beroemde Akropolis: de tafelberg die hoog boven de stad uittorent. Hier vindt u het Parthenon, de prachtige tempel gewijd aan deze godin. De afbeeldingen die de tempel ooit sierden – en nu merendeels in The British Museum in Londen liggen – representeerden de overwinningen van de Atheners op de Perzen.

Combineer een dagje Griekse cultuur ook met een shopsessie, bijvoorbeeld in de luxe wijk Kolonaki; met een Manolo Blahnik en Versace winkel dé hotspot voor exclusief shoppen. Of sla u slag in winkelstraat Ermou, boordevol – betaalbare – boetiekjes, souvenirwinkels en noem maar op. Een handig weetje van TUI: ’s middags sluiten vele winkels hun deuren, dus check de openingstijden!

De schatten van Koning Agamemnon

Het mythische verleden van Griekenland kunt u ontdekken tijdens een rondreis in de Peloponnesos. Op een berg in de Argolis vindt u bijvoorbeeld de ruïnes van Mycene, waar Koning Agamemnon ooit gewoond zou hebben; volgens Homerus de aanvoerder van de Grieken ten tijde van Trojaanse Oorlog.

Loop via de Leeuwenpoort naar binnen richting de citadel en bewonder de enorme rotsblokken. Volgens de oude Grieken waren deze door de Cyclopen, enorme éénogige reuzen, op elkaar gestapeld. Of laat uw ogen fonkelen bij het gouden dodenmasker dat aan koning Agamemnon wordt toegedicht in het bijbehorende museum. Tragedieschrijvers als Sophocles en Euripidus wisten het dramatische einde van Agamemnon en de ellende van zijn familie mooi op het toneel weer te geven in Athene.

De vulkaan van Santorini

Misschien staat uw vakantie in Griekenland wel in het teken van luxueus genieten tijdens het eilandhoppen, bijvoorbeeld langs de Cycladen. Laat u meevoeren naar Santorini, het kleine eiland met pittoreske witte huisjes, een bergachtig landschap en bijzondere halvemaanvorm. Deze vorm heeft Santorini te danken aan een vulkaanuitbarsting uit de Minoïsche tijd. De ruïnes van de stad Akrotiri, in het zuiden van het eiland, geven een mooi inkijkje in het leven van voor de uitbarsting. Het wordt daarom ook wel het ‘Griekse Pompeï’ genoemd. En wat dacht u van de hoofdstad Fira aan de westkust, gelegen op de steile kliffen boven de caldera: de krater in zee veroorzaakt door de vulkaanuitbarsting. Droom hier weg bij betoverende zonsondergangen in de Egeïsche Zee onder het genot van een glaasje ‘Santorini Vinsanto-wijn’ op een terrasje.

Een vakantie in Griekenland is niet compleet zonder een aantal dagen op het strand te luieren, bijvoorbeeld op het zuidoostelijke Kamari Beach. Vanwege de vulkanische bodem is dit, zoals de meeste stranden op Santorini, een zwart kiezelstrand. De levendige drukte van Kamari met zijn strandtentjes langs de boulevard nodigt uit om gezellig te blijven hangen in een café met live muziek zoals ‘Splash’.