Sluiten

Stakingen

In Griekenland zijn er de afgelopen decennia op politiek gebied nogal wat missers gemaakt. Topambtenaren die cijfers vervalsen, economische valkuilen die zorgvuldig afgedekt werden en structurele problemen die nooit op een juiste manier opgelost zijn. De Griekse burger is de dupe van jaren wanbeleid en de prijs die voor het wanbeleid van de overheid betaald moet worden is soms erg hoog. Onvrede wordt in Griekenland regelmatig geuit door middel van stakingen en demonstraties. Voor wie bekend is met de achtergrond van de diverse stakingen die zal daar in de meeste gevallen begrip voor hebben. Voor vakantiegangers hebben de stakingen helaas vaak vervelende gevolgen zoals niet naar Griekenland kunnen vliegen, niet naar huis kunnen vliegen en vervoersproblemen ter plaatse als gevolg van het niet beschikbaar zijn van benzine.

Het zijn vooral ambtenaren die staken waardoor het dagelijks leven soms flinke hinder ondervindt. Wat te denken van vuilnismannen die meer dan een week geen vuilnis ophalen in Athene terwijl het buiten ruim 35 graden is? Je kunt je voorstellen wat voor stank dat in de straten van de hoofdstad geeft. Voor toeristen vervelender is het als de luchtverkeersleiding in Griekenland staakt. Op dat moment kan er geen vliegtuig opstijgen of landen in Griekenland. Dit is de soort staking die vooral toeristen treft, omdat men gewoonweg niet naar of van Griekenland kan vliegen tijdens deze stakingen. Sommige jaren blijft het rustig op dit gebied, maar tijdens sommige seizoenen is het meerdere keren raak met alle gevolgen van dien voor reizigers en luchtvaartmaatschappijen.

Het vervelende van het hele verhaal is dat juist de toeristische sector, die economisch gezien zo belangrijk is voor de Grieken, de hardste klappen krijgt door de stakingen. Media-aandacht creëert angst bij toeristen die mogelijk daardoor eieren voor zijn geld kiest en voor een andere vakantiebestemming dan Griekenland kiest. Wat te denken van hoteliers die kamers geannuleerd zien worden door gasten die niet kunnen komen door een staking?

staking in Griekenland

Een andere groep die getroffen wordt door stakingen zijn de autoverhuurders. Indien vrachtwagenchauffeurs staken, dan kunnen benzinepompen niet bevoorraad worden met als gevolg dat op drukke plekken benzine na een aantal dagen schaars kan gaan worden. Toeristen zullen door de verhalen in de media over droogstaande tankstations ervoor kiezen geen huurauto te nemen of hun reeds gereserveerde auto te annuleren. Niemand heeft zin om ergens midden op een Grieks eiland ineens zonder brandstof te komen staan. Alleen al de angst voor brandstofproblemen zorgt in zo’n geval voor enorme schade onder autoverhuurders, terwijl over het algemeen het wel meevalt wat betreft het kunnen leveren van benzine en diesel.

Als je als toerist te maken krijgt met stakingen, hoe zit het dan met eventuele kosten of niet genoten vakantiedagen? Dat is helemaal afhankelijk van de manier waarop de reis geboekt en samengesteld is. Tevens kan het uitmaken of je een reis- en/of annuleringsverzekering hebt en wat de polisvoorwaarden van de betreffende verzekeraar zijn.

In het geval van losse vliegtickets zal de luchtvaartmaatschappij in de meeste gevallen zorg dragen voor overnachtingen en maaltijden, bij een pakketreis zal de reisorganisatie degene zijn die alles regelt. Als je zelf een losse accommodatie hebt geboekt dan moet je kijken of je kosteloos kunt annuleren als dat nodig mocht zijn. Vooral bij grote boekingssites als booking.com mag je in veel gevallen tot vlak voor aankomst annuleren zonder dat het voor jou financiële consequenties heeft.