Sluiten

Koffie

koffie in Griekenland

In het dagelijks leven van Grieken is koffie bijna niet weg te denken. Grieken drinken hun koffie op veel verschillende manieren waarvan er twee veel voorkomen. Allereerst heb je de Griekse koffie (Greek Coffee), de traditionele koffie zoals je die ook in omringende landen veel ziet, maar dan ineens Turkish Coffee of Cyprus Coffee heet.

Kenmerkend voor Griekse koffie is de manier waarop het bereid wordt. Gemalen koffie wordt samen met water en suiker in een metalen koffiepot of een metalen steelpan (briki) gedaan. Het mengsel wordt nadat de suiker door middel van roeren opgelost is aan de kook gebracht, waarbij er een schuimlaag op de koffie ontstaat. Op het moment dat de schuimvorming optreedt haal je het mengsel van het vuur en schenkt je het direct in kopjes. Dit doe je voordat de koffiedeeltjes als bezinksel op de bodem terecht gekomen zijn. Sommigen herhalen het proces van koken, schuimvorming en van het vuur afhalen een of twee keer.

Griekse koffie kan zowel zoet (glycos), halfzoet (metrios) als puur (sketos) gedronken worden.

Frappé

Een bijna net zo belangrijke plaats in het dagelijkse leven van Grieken wordt tegenwoordig ingenomen door frappé, een ijskoffie die gebaseerd is op oploskoffie (Nescafé). Dit drankje is een echte Griekse uitvinding die in 1957 haar oorsprong gevonden heeft op een jaarbeurs. De combinatie van koud water, Nescafé en suiker kent inmiddels een aantal varianten, zoals met melk of met ijs. De zoetheid kan net als bij de Griekse koffie variëren en de suiker kan uiteraard ook vervangen worden door zoetstof. Feit is dat de frappé net zo zeer bij een zomer in Griekenland hoort dan een koud biertje in de zomer in Nederland.

koffie in Griekenland