In het dagelijks leven van Grieken is koffie bijna niet weg te denken. Grieken drinken hun koffie op veel verschillende manieren waarvan er twee veel voorkomen. Allereerst heb je de Griekse koffie (Greek Coffee), de traditionele koffie zoals je die ook in omringende landen veel ziet, maar dan ineens Turkish Coffee of Cyprus Coffee heet.
Kenmerkend voor Griekse koffie is de manier waarop het bereid wordt. Gemalen koffie wordt samen met water en suiker in een metalen koffiepot of een metalen steelpan (briki) gedaan. Het mengsel wordt nadat de suiker door middel van roeren opgelost is aan de kook gebracht, waarbij er een schuimlaag op de koffie ontstaat. Op het moment dat de schuimvorming optreedt haal je het mengsel van het vuur en schenkt je het direct in kopjes. Dit doe je voordat de koffiedeeltjes als bezinksel op de bodem terecht gekomen zijn. Sommigen herhalen het proces van koken, schuimvorming en van het vuur afhalen een of twee keer.
Griekse koffie kan zowel zoet (glycos), halfzoet (metrios) als puur (sketos) gedronken worden.