Griekenland:
drinkwater
klimaat
koffie
reisdocumenten
stakingen
|
Koffie
In het dagelijks leven van Grieken is koffie bijna niet weg te denken.
Grieken drinken hun koffie op veel verschillende manieren waarvan er twee
veel voorkomen. Allereerst heb je de Griekse koffie (Greek Coffee), de
traditionele koffie zoals je die ook in omringende landen veel ziet maar
dan ineens Turkish Coffee of Cyprus Coffee heet. Kenmerkend voor Griekse
koffie is de manier waarop het bereid wordt. Gemalen koffie wordt samen
met water en suiker in een metalen koffiepot of een metalen steelpan (briki)
gedaan. Het mengsel wordt nadat de suiker door middel van roeren opgelost
is aan de kook gebracht, waarbij er een schuimlaag op de koffie ontstaat.
Op het moment dat de schuimvorming optreedt haal je het mengsel van het
vuur en schenkt je het direct in kopjes. Dit doe je voordat de
koffiedeeltjes als bezinksel op de bodem terecht gekomen zijn. Sommigen
herhalen het proces van koken, schuimvorming en van het vuur afhalen een
of twee keer. Griekse koffie kan zowel met zoet (glycos), halfzoet (metrios)
als puur (sketos) gedronken worden.
Een bijna net zo belangrijke plaats in het dagelijkse leven van Grieken
wordt tegenwoordig ingenomen door frappé, een ijskoffie die gebaseerd is
op oploskoffie (Nescafé). Dit drankje is een echte Griekse uitvinding die
in 1957 haar oorsprong gevonden heeft op een jaarbeurs. De combinatie van
koud water, Nescafé en suiker kent inmiddels een aantal varianten, zoals
met melk of met ijs. De zoetheid kan net als bij de Griekse koffie
variëren en de suiker kan uiteraard ook vervangen worden door zoetstof.
Feit is dat de frappé net zo zeer bij een zomer in Griekenland hoort dan
een koud biertje in de zomer in Nederland.
Meer over koffie:
koffie startpagina
|